5 Ağustos 2012 Pazar

SINOPALE







4. SİNOP BİENALİ BAŞLIYOR...

Click for english
Sinop Bienal Gazetesi SİNOPSİS
Sinopale Bienali Resmi Sitesi

“GÖLGENİN BİLGELİĞİ: 

BOZULMUŞ BİLGİ ÇAĞINDA SANAT” TEMALI 

“SİNOP BİENALİ” 
BAŞLIYOR 

Türkiye’nin İstanbul’dan sonra 2. büyük bienali olan ve kültürel dinamiklerle yerel dönüşümü amaçlayan, uluslararası Sinop Bienali’nin dördüncüsü Sinopale, 

1 Ağustos - 12 Eylül tarihleri arasında Sinop’ta gerçekleşiyor.

Yerli yabancı pek çok sanatçıya çalışma platformu oluşturan ve sanatseverleri Sinop’ta buluşturacak Sinopale bu yıl, Avusturya’da yaşayan küratör Işın Önol tarafından “Gölgenin Bilgeliği: Bozulmuş Bilgi Çağında Sanat” başlığı altında sunuluyor.

Etkinliklerin yanısıra, kültür ve sanat alanında yoğun bir eğitim programını da kapsayan bienal, yerel halkın sanat üretimine aktif olarak katılmasıyla da ön plana çıkıyor. 

Sergi açılışının 24 Ağustos Cuma günü Sinop Tarihi Cezaevi Lonca Kapısı’nda yapılacağı bienal, 12 Eylül Çarşamba gününe kadar devam edecek. Bienal kapsamında; Pervane Medresesi, Sinop Müzesi, Sinop Üniversitesi, Dr. Rıza Nur Kütüphanesi, Buzhane Binası gibi binalar ve açık alanlar, görsel sanat sergileri için kullanılacak. Bunların yanısıra, “Sinopale Akademi”, “Sinopale Forum”, “Sinopale Residency” kuram ve uygulama atölyeleri, uluslararası toplantı ve açıkoturumlar da düzenlenecek.

Yerel halkın sanat üretimine aktif olarak katılmasıyla ön plana çıkan Sinopale’de bu yıl, bir çağdaş sanat sergisinin yanı sıra performanslar, gösteriler, atölye çalışmaları, çalıştaylar, seminerler, açık oturumlar, gençlik ve çocuk etkinlikleri yer alıyor. 

Sinopale çağdaş sanat sergisinin bu yılki küratörleri Aslı Çetinkaya, Elke Falat, Işın Önol, Dimitrina Sevova, Janet Kaplan, Beral Madra, Sean Kelly, Associazione E (Francesco Ragazzi & Francesco Urbano), Jacqueline Heerema ve Ana Riaboshenko olacak. 12 Eylül ’e kadar sürecek bienalde yapıtlarını görebileceğimiz sanatçılar arasında ise Alpin Arda Bağcık, Ashley Hunt, Berglind Hlynsdottir, Bernd Oppl, Brigitta Bodenauer, Cat Tuong Nguyen, Eléonore de Montesquiou, Francesco Bertele, Hande Varsat, İnsel İnal, Karen Geyer, Liddy Scheffknecht, Monika Drozynska, Özlem Sulak, Quynh Dong, Riikka Tauriainen, Shilpa Ghupta, Stefanie Wuschitz ve Sümer Sayın gibi isimler var.





















































Yerli yabancı pek çok sanatçıya çalışma platformu oluşturan ve sanatseverleri Sinop’ta buluşturacak Sinopale bu yıl “Gölgenin Bilgeliği: Bozulmuş Bilgi Çağında Sanat” başlığı altında sunuluyor. Kavramsal çerçevesi Avusturya’da yaşayan küratör Işın Önol tarafından, hazırlanan etkinliğin katılımcı sanatçıları daha geniş küratöryel bir ekibin önerileriyle ortaklaşa belirlendi. Işın Önol “Gölgenin Bilgeliği: Bozulmuş Bilgi Çağında sanat” temasını Diyojen’in kinik felsefesinden yola çıkılarak yazdı.

Bienalin ana sergisi olan “Gölgenin Bilgeliği” ‘nin açılışı 24 Ağustos Cuma günü saat 19:00’da Sinop Tarihi Cezaevi Çocuk Islahevi’nde bir tören ile yapılacak. Ana sergi 12 Eylül Çarşamba gününe kadar devam edecek.

Açılış töreninin öncesinde de birçok etkinlik yapılıyor. 13 Ağustos’tan itibaren her akşam bir performans, sergi açılışı, konser veya film gösterimi var.

Bienal kapsamında ayrıca farklı alanlarda ve farklı hedef kitlelere yönelik etkinlikler de yer alıyor. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen “Sinopale Gençlik” kapsamında Hollanda-Türkiye Diplomatik İlişkilerinin 400. Yıl kutlamaları çerçevesinde geçtiğimiz pazartesi akşamı Kemalettin Sami Paşa Spor Salonu’nda bir grup Hollandalı ve Türk gencinin Tarkan Köroğlu’nu yönetiminde gerçekleştirdiği bir sahne gösterisi sergilendi. Bu hafta “Sinopale Çocuk” kapsamında yapılan tasarım ve yaratıcı drama atölyeleri sonunda 17 Ağustos Cuma akşamı Eski Tekel Binası’nda gerçekleştirildi. Ayrıca çocuklar Kaledibi’nde bir kültür projesi olan “Bit Pazarı” nı yaptılar. 13 Ağustos’tan beri Arkeoloji Müzesi bahçesinde “Sinopale Akademi” kapsamında küratörler, sanatçılar ve akademisyenler kültür-sanat alanında farklı temalarda sohbetler ve seminerler düzenliyorlar. Sinoplular, büyük ilgi gören bu toplantılara 24 Ağustos’a kadar katılabilirler.

“Sinop Tarihi Cezaevi Nasıl bir Kültür Merkezi’ne Dönüştürülmeli?” temalı “Kent Buluşması”nda Sinoplular bu soruya cevaplar arayacaklar. Kent Buluşması 25-26 Ağustos günlerinde Otel117’nin toplantı salonunda gerçekleştirilecek.

Sinopale programının detaylarını ekteki programdan alabilir, son an değişikliklerini web sitesi www.sinopale.org dan takip edebilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için:
Sinopale Ofis: 0368 210 01 01Emre Yalçın 0536 654 00 57 e-mail: info@sinopale.org

web: www.sinopale.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder