9 Ocak 2010 Cumartesi

Cennet Mahallesi'nde Tasinabilir Sanat Sergisi




Kendi Şehrini Yarat
Yerleştirme
2009

2008 yılında ‘Hakkımda Ne Biliyorsun?” sergisi için üretilen bu çalı;mada, İnsel İnal daha önce gerçekleştirdiği ‘Kendi Bahçeni Yarat’ performansının devamı niteliğindeki ‘Kendi Şehrini Yarat’ projesinde seyircisine şehrini sorgulatmayı amaçlıyor.


Sanatçı kırılgan 1000 seramik Lego parçasıyla oluşturduğu projesinde yaratılmak istenen şehir silueti esnasında kırılanlara dikkat çekiyor. Kırılmayı, hayatın oyunsu kurgusunda, yok olma bağlamından kopartarak, yeni bir gerçeğe bürünüşünü tekrar ve tekrar işaret eden çalışma, kırılan parçaların dışlanmışlığıyla ilgili eğretilemelerde bulunuyor.

Kırılan seramik parçalarının, esas olup olmadığıyla ilgilenen İnal, farklı sosyal yapılarda yaşayanların birbirleri hakkındaki görüşlerini ve önyargılarını anımsatan bir resim çiziyor.

Göç eden ve şehrin kenarında, merkezden uzak yaşayan kişiyi ötekileştirmeden, hakkında bilinenleri seyirciye sorgulatmayı amaçlatan bu proje, farklı sosyal sınıfları kırılan ile dizilen, aşağıdaki ile yukarıdaki olarak bize gösteriyor.


Dizilenlerin monoton yapısını, çelişkileriyle ve düzensizlikleriyle bozanların öteki olduklarına işaret eden bu proje, yukarıdakilerin dizilen, aşağıdakilerin ise kırılarak ayaklar altında ezilen olduğunu göstererek belkide dizene, yanlışlıkla kırmaktan ve kırılanlara basmaktan dolayı kendini suçlu hissettiriyor.

"Hakkımda Ne Biliyorsun?" sergi işleri hakkında bilgi almak için lütfen burayı tıklayın. 
İlyas Odman'ın açılış performansı için burayı tıklayınız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder