18 Mayıs 2012 Cuma

1997'YE AİT BİR PERFORMANS

 DARPHANE'DE BİR PERFORMANS
DAGS ve PERFORMANS GÜNLERİ

"Mikroorganizmal Süreç 12 Eylül 1997 (17 yıl sonra)"






Linkte Disiplinlerarası Genç Sanatçılar Derneği (DAGS)* bünyesinde Darphane'de 9-14 Eylül 1997'de  "2. Performans Günleri"nde gerçekleştirilen performans eylem videosu vardır. Özellikle Türkiye 90'lar ortamı ve performans sanatı üzerine araştırma yapanlar için faydalı olacağı düşüncesindeyim.Zaman içinde DAGS bünyesinde üretilenleri vakit buldukça buraya eklemeyi planlıyorum.

İnsel İnal

*DAGS 90'larda Alican Yaraş, Nadi Güler, Halil Altındere, Vahit Tuna, Genco Gülan, Yeşim Özsoy, Elif Çelebi, Didem Dayı, Arcan Kıral, Gaye Yazıcıtunç, İnsel İnal tarafından kurulmuş ve tahmini 4 yıl devam ettirilmiş bir dernek, kolektif gruptur. Yaşamdakini, performans sanatı ile görünür kılmayı ve yeni bir algı ile gerçek olanı tekrar göstermeyi amaçlayarak, 90'ları önemli kılan etkinlikler ortaya koymuşlardır.

Performans Günleri 1 (AKM Taksim), 2 (Darphane Sultanahmet) ,3 (Babilon Gösteri ALanı, Tünel) haricinde çeşitli grup sergileri ve performanslar, okuma toplantıları, tartışmalar, düzenleyen 20'li yaşlardaki gençlerin çoğu hala üretimlerine devam etmektedirler.

Maalesef Türkiye'de bir ilk olan  Performans Günleri ismini DAGS koruyamamış ve çeşitli inisiyatifler düzenledikleri performans buluşmalarına bu ismi vermişlerdir. Bu nedenle Türkiye performans tarihini ayrıştırmak zorlaşmıştır. İsimlerin karışması tarihsel karışıklıklara neden olmuş ve olacaktır.

Raife Polat Milliyet Sanat makalesi için tıklayınız. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder